Pedagogisch vakmanschap
Het goede doen, op het juiste moment, ook in de ogen van een ander..
Vanuit de wens om binnen de hele stichting een gemeenschappelijke pedagogische taal te sprekenen en dezelfde opvoedkundige begrippen te gebruiken, doorloopt iedere collega binnen Onderwijs Primair een persoonlijk ontwikkelingstraject onder de naam Pedagogisch Vakmanschap. Het streven is om optimaal te kunnen bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen rekening houdend met de drie psychologische basisbehoeften;
relatie (het kind zien, horen, accepteren en begrijpen))
autonomie (het kind mag zichzelf zijn, meedenken en meebeslissen))
competentie (het kind kan zijn/haar talenten maximaal benutten)
Alle collega's van Onderwijs Primair worden geschoold in pedagogisch vakmanschap geïnspireerd op pedagogisch tact en leiderschap (NIVOZ). Dit draagt bij aan een positief schoolklimaat.
Pedagogisch klimaat
Door het ontwikkelen van een veilig klimaat kunnen kinderen zich het best ontwikkelen. Dit vereist van de leerkrachten, leerlingen en ouders een bepaalde houding op het gebied van correcte omgangsvormen, acceptatie en wederzijds respect. Het eerder genoemde verantwoordelijkheid vormt ook hier weer de basis. Je kunt dus worden aangesproken op de keuzes die je maakt op het gebied van gedrag. In de groepen is daarbij ook structureel aandacht voor de sociaal emotionele vorming. Op de Vlisterstroom is het centrale uitgangspunt dat er niemand wordt buitengesloten. Een ieder kind moet met plezier naar school gaan. De leerkracht is als begeleider en opvoeder van groot belang, maar evenzo belangrijk is de rol van de leerkracht als stimulator, motivator en ondersteuner. De leerkracht heeft belangstelling voor de zorgen, pleziertjes en de mogelijkheden van de kinderen.